Draft Programme Brief (as at 23 October, 2018)

Patient Engagement in Hand Hygiene Promotion: The Keys of Success

Organised by Infectious Disease Control Training Centre, Hospital Authority/ Infection Control Branch, Centre for Health Protection;

Date:25-26 October 2018Venue:Lecture Theatre, G/F, Centre for Health Protection, 147C Argyle Street, Kowloon

Objectives:

The workshop would focus on the following aspects:

- 1. To understand the benefits of implementing patient engagement program in hand hygiene in healthcare setting
- 2. To recognize how patient engagement on hand hygiene can be implemented in overseas and local healthcare setting
- 3. To recognize the challenges and the latest trend on the promotion of hand hygiene in healthcare setting

Target participants:

- 1. Medical staff and nurses of related specialties who are interested in the subjects
- 2. Infection control nurses and other healthcare professionals who are involved in infection control

Programme outline:

1.5-day didactic lectures

International Faculties:

Professor Yves LONGTIN

Chair, Infection Prevention and Control Unit Jewish General Hospital Associate Professor of Medicine, McGill University Montreal, Canada

Ms. Rachel THOMSON

Nurse Unit Manager Infection Prevention and Control Unit Royal Hobart Hospital Australia

Local Faculties:

Dr. Cissy CHOI Senior Manager (Rehabilitation & Patient Empowerment), Hospital Authority

Dr. Raymond LAI Chief Infection Control Officer, Hospital Authority & Chief of Service, Department of Microbiology, Prince of Wales Hospital

Dr. Vincent CHENG Chief of Service, Department of Microbiology, Queen Mary Hospital

Mr. Mooris LAI Unit Manager / Infection Control Nurse, Union Hospital

Ms. KONG Man Ying Senior Nursing Officer, Chief Infection Control Officer Office, Hospital Authority

Moderators:

Dr. Andrew TY WONG

Head, Infection Control Branch, Centre for Health Protection & Consultant in-charge, Infectious Disease Control Training Centre, Hospital Authority

Mr. Anthony NM NG

Senior Nursing Officer, Infection Control Branch, Centre for Health Protection / Infectious Disease Control Training Centre, Hospital Authority

Ms. KONG Man Ying Senior Nursing Officer, Chief Infection Control Officer Office, Hospital Authority

Tentative Programme Rundown (as at 18 October 2018)

(Day One – 25 Oct 2018 PM) Didactic lectures			
Time	Торіс	Speaker	
14:00 - 14:15	Registration		
14:15 - 14:30	Welcome address and souvenir presentation (Group photo taking)	Dr. Andrew TY WONG	
<u>Session I</u>	Patient Engagement in Healthcare Setting		
14:30 - 14:55	Engaging Patients for Better Care-Patient Empowerment & Engagement in Hospital Authority (25 min)	Dr. Cissy CHOI	
14:55 – 15:35	Experience sharing of patient participation program on hand hygiene in PWH of Hong Kong (40 min)	Dr. Raymond LAI	
15:35 – 15:50	Q&A (15 min)		
15:50 - 16:00	Break		
16:00 - 16:40	Experience sharing of patient participation program on hand hygiene in Australia (40 min)	Ms. Rachel THOMSON	
16:40 - 17:20	Experience sharing on the patient participation program on hand hygiene in Canada (40 min)	Prof. Yves LONGTIN	
17:20 – 17:45	Panel Discussion Session (25 min)		
End of didactic lectures of Day 1			

(Day Two – 26 Oct 2018) Didactic lectures			
Time	Торіс	Speaker	
09:00 - 09:15	Registration		
<u>Session II</u>	Challenges and update of hand hygiene promotion i	in healthcare setting	
09:15 - 09:55	Critical components of implementing a successful patient participation program on hand hygiene in healthcare settings (40 min)	Prof. Yves LONGTIN	
09:55 – 10:35	Experience sharing of patient participation program on hand hygiene in Hong Kong West Cluster (40 min)	Dr Vincent CHENG	
10:35 - 10:45	Q&A (10 min)		
10:45 - 11:00	Break		
11:00 - 11:40	Strategies to improve the hand hygiene compliance of "difficult to engage groups" (40 min)	Ms. Rachel THOMSON	
11:40 - 12:00	Initiatives of hand hygiene promotion in HA hospitals (20 min)	Ms. KONG Man Ying	
12:00 - 12:20 12:20 - 12:30	Improving healthcare staff's hand rubbing skills by digital scanning technology (20 min)	Mr. Mooris LAI	
12.20 - 12.30	Q&A (10 min)		
12:30 - 14:00	Lunch		
14:00 - 14:15	Registration		
14:15 - 14:55	Initiatives in the promotion of hand hygiene in healthcare setting (40 min)	Ms. Rachel THOMSON	
14:55 – 15:35	Update of research areas on hand hygiene promotion in healthcare setting (40 min)	Prof. Yves LONGTIN	
15:35 - 15:45	Q&A (10 min)		
15:45 -15:55	Break		
15:55 - 16:35	Bacterial resistance to alcohol hand rubs (40 min)	Ms. Rachel THOMSON	
16:35 – 17:15	Chlorhexidine - The solution to all our problems, or time bomb? (40 min)	Prof. Yves LONGTIN	
17:15 -17:25	Q&A (10 min)		
17:25 –17:30	Closing remarks	Dr. Andrew TY WONG	
End of didactic lectures of Day 2			

Remarks:

All international and local faculties will be invited to participate and give expert advice/ views during all panel discussion sessions with interactive dialogue with the participants